• Meer Groente
  • Beter immuun systeem
  • Gezonder lichaam!

Zelf lekkere tomatensoep maken? 1,2 Liter

Tomaten soep is een heerlijke soep die je bijna alle seizoenen wel kunt eten. Zelf eet ik liever tomaten soep in de zomer, dan is het pas echt tomaten tijd!

 

Deze soep kan je eigenlijk met gemak zelf maken zonder dat je een blik open hoeft te trekken.

 

Omdat je op zoek bent naar een lekker recept voor een eigen tomatensoep, ben je natuurlijk super goed bezig!

 

Het zou zonde van je geld zijn als je soep uit de supermarkt koopt terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is om zelf wat te maken.

 

En zoals we weten zit er vaak veel toevoegingen zoals zout en smaakversterkers in.

Dit maakt een soep wel lekker pittig maar teveel aan zout en smaakversterker, geeft een negatieve reactie in je lichaam.

 

Daarom leg ik je eerst uit wat de gezondheidsvoordelen zijn van een pure tomaat daarna kan je het recept lezen en hoe je de soep makkelijk zelf kunt maken.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van tomaten?

Tomaten hebben veel gezondheidsvoordelen, hier een paar voorbeelden:

Heel veel vitamines en mineralen en antioxidanten. Natuurlijk geldt wel dat hoe meer de tomaat gerijpt is, hoe meer het bevat. Dit geldt natuurlijk voor ieder stuk groente of fruit.

 

Tomaten zijn goed voor je botten. In onderzoek is gebleken dat tomaten goed voor je botdichtheid zijn. Hierdoor zal je minder snel botbreuken ervaren.

 

Tomaten bevat een stof die je helpen om preventief kankercellen tegen te gaan.

 

Tomaten helpen tegen hart- en vaatziekten.

 

Omdat het veel antioxidanten bevat helpt het voor je hele lichaam je cellen te beschermen.

Het blijkt dat geoxideerde cholesterol kan aangepakt worden met Lycopeen. Lycopeen maakt de tomaat rood en is dus goed voor elke oxidatie in je lichaam.

Zo helpt het ook voor je lichaam als die te veel zon heeft gekregen.

 

Dus... na het zonnen, een kom zelfgemaakte tomatensoep!

Als je meer inhoudelijk wil lezen over de gezondheidsvoordelen van een tomaat? Lees dan hier verder>>

Recept: Verse Tomaten Soep

Hier een hele eenvoudige maar lekkere versie van een klassieke tomatensoep. Je kan met deze soep natuurlijk ook je eigen draai aangeven door bijvoorbeeld er een paprika aan toe te voegen of meer knoflook. 

 

Haal het liefst Biologische groente of groente van het seizoen. Beide dragen bij aan een schoner milieu. Tomaten zijn nu (september, late zomer) in de aanbieding vandaar dat ik deze heerlijk soep heb gemaakt.

 

Ingredienten:

  • 650 gram verse rijpe rode tomaten, hoe roder hoe beter!
  • 1 teentje knoflook
  • optioneel: een wortel in stukjes
  • 100 gram gehakte ui (meestal zijn dat 2 normale uien)
  • 500 ml groente bouillon
  • 1 theelepel suiker als de tomaten nog niet helemaal rijp zijn.
  • Ik heb er een scheutje of knijpje van tomatensaus/puree bij gedaan.
  • Als de soep klaar is wat peper en zout wanneer je dat nodig vindt toevoegen, proef eerst.
  • Tomatensoep a la crème: doe er wat room bij of wat crème fraiche naar smaak.
  • Italiaanse kruiden zoals verse basilicum, tijm, oregano of gedroogd. 

 

KokenKoken

Hoe maak je eigenlijk een verse tomatensoep?

Normalerwijs maak je soep in een gewone pan. Waarbij je wat uitjes en knoflook fruit in wat olijfolie of boter (fruiten=licht bakken in een gewone pan). Gebakken uitjes worden door het bakken wat zoeter van smaak dit is lekker in je soep. 

 

Ook kun je je tomaten een beetje meebakken om zo nog meer smaak te creëren. 

 

Als laatste vul je de pan met water en voeg je 1 of 2 bouillonblokjes op een liter water, toe. Hier moet je even op de verpakking kijken hoeveel je nodig hebt voor 1 liter water. Ik gebruik altijd 1 Bio bouillon blokje omdat ik dat al zout genoeg vind. 

 

Want let op, de meeste merken zijn mega zout en ook daar zit veel smaak versterker (Gistextract of E621) in. Dit is helaas niet gezond. Neem dus kwaliteit bouillon zoals Biologisch. Tegelijkertijd is dit beter voor je lijf en voor de natuur. Goed bezig dus!

 

Nu laat je de soep pruttelen totdat de tomaten en alles gaar zijn. Ongeveer 20 minuutjes. Dit kan je merken als alles een moesje aan het worden is. Gewoon even erin prikken.

 

Omdat tomatensoep een gepureerde soep is, heb je een staafmixer nodig. Hiermee kan je de soep glad pureren en klaar is de soep.

 

Bij een gepureerde soep vind ik persoonlijk dat de soep niet altijd glad genoeg is. Bijvoorbeeld bij een tomatensoep heb je vaak nog van die velletjes die niet altijd goed worden gepureerd. Haal je soep dan even door een zeef.

 

Je kan natuurlijk de tomaten ook eerst ontvellen en dan in de pan doen, dat scheelt je “zeef tijd” maar dit is helemaal een klus. Dan kies ik zelf liever voor de zeef :)

 

Tomatensoep zeven

Wil je liever zelf tomatensoep maken zonder veel gedoe?

Als je nog nooit zelf soep hebt gemaakt kan het best veel werk lijken.

 

Ik geef toe dat het maken van een gepureerde soep, zoals een tomatensoep best een klusje is. Dit vinden sommige mensen leuk om te doen terwijl anderen gewoon snel verse soep willen eten.

 

Ik hoor bij de laatste categorie, jij ook? Heel soms vind ik het gezellig om bij het gasfornuis een pan soep te maken, meestal als het herfst wordt...

 

Ook moet je aldoor in de keuken blijven tijdens het maken van een verse soep. Zonde van je tijd. Volgens mij kan het veel vlotter!

 

Want waar het hier om draait is verse soep die je met gemak en snel zelf kunt maken. Je wilt tenslotte meer gezondheid en meer groente eten. Niet per se langer in de keuken staan, toch?

 

Wil jij relaxed en in een handomdraai toch een verse tomatensoep zelf maken? Lees rustig verder...

 

Waarom gebruik je niet een soepmaker? 

Een soepmaker? Wat is een soepmaker? Dat is een soort van waterkoker alleen dan voor soep. 

 

Een soepmaker kookt tussen de 18 en 30 minuten en pureert in een hoog tempo heerlijke verse tomatensoep. Ieder model heeft zijn eigen tijdsduur. Hieronder laat ik je zien hoe je stap voor stap een super snelle gezonde tomatensoep op tafel tovert zonder gedoe!

 

Het fijne is dat een soepmaker zelf pureert! Toen ik dit las was ik om, dit wordt mijn vriend, besloot ik. Daar heb ik nooit spijt van gehad.

 

Recept verse tomatensoep voor de soepmaker

Laten we het bovenstaande recept gebruiken voor een soepmaker met een inhoud van 1,2 liter.

 

Snij alle tomaten in vieren, uien en knoflook klein en doe in de soepmaker. Voeg 1 of 2 groentebouillonblokjes toe afhankelijk van je smaak. Vul aan met water tot de toegestane rand.

 

Zet de stand op: gladde (gepureerde) soep.

 

Leun achterover en voordat je het weet geeft de soepmaker een seintje dat je zelfgemaakte soep klaar is!

Room (30%vet) kan je tijdens het proces erbij doen maar je kan het ook bij het opdienen toevoegen.

 

Hoe handig is dat?

 

Hoe kies je de juiste soepmaker?

Wanneer je nog nooit van een soepmaker had gehoord en je je gaat oriënteren op de markt ga je merken dat er best veel soorten en merken zijn. Eigenlijk weet je als leek niet waar je dan op moet letten.

Ik hoop je hier een stukje op weg mee te kunnen helpen. 

 

Eerst opschrijven wat je wensen zijn :

 

  1. Hoe groot moet de inhoud van je soepmaker zijn? Maak je voor je hele gezin soep of ben je een- een of tweepersoons huishouden? Wil je graag voorraad maken of heb je een moestuintje? Er zijn verschillende inhoudsmaten van 1,2 liter t/m 2,8 liter. 
  2. Voorkeur voor een speciaal merk? De merken die bekend zijn: Philips, Domo, Moulinex, Nova, MOA, Princess, Ninja maar er zijn er zeker nog meer.
  3. Wat wil je eraan uitgeven of hoe groot is je budget om te besteden? Misschien weet je niet of je er vaak gebruik van ga maken of heb je spaargeld van je verjaardag? Of wil je investeren in een goed apparaat en spaar je liever even door voor een betere? Bedenk hoeveel geld je aan je gezondheid wilt uitgeven? De prijzen variëren van 45 euro t/m 188 euro zover ik heb gezien. 
  4. Tot slot, wil je met een eenvoudige beginnen om te kijken of je zo’n apparaat je bevalt en wel ga gebruiken of weet je dat je er direct vaak gebruik van gaat gebruiken omdat je soep heerlijk vind en graag meer groente wilt nemen? Ik weet ook niet of de duurdere apparaten nu zoveel meer kunnen dan de gemiddelde soepmaker. Ik heb wel gelezen dat de goedkopere soms sneller kapot gaan… dus misschien een tussen model qua prijs en degelijkheid? 

Dit zijn allemaal vragen die je van te voren al kunt beantwoorden voordat je gaat kijken wat er op de markt is. Zo kan je via de zoekfunctie bijvoorbeeld bij Bol veel gerichter zoeken naar wat je wenst

 

De Philips SoupMaker is mijn beste vriend!

 

Ik zelf heb de Philips Viva HR2203/80 - Soepmaker. Deze heeft een inhoud van 1,2 liter en is goed voor 4 redelijke komen soep. 

 

Aangezien ik alleen met mijn vriend woon en geen kinderen over de vloer heb, is dit voor nu prima. Maar misschien koop ik een grotere na dit model omdat ik ook af en toe verse soep voor mijn familie wil maken. 

Of misschien heb ik wel een moestuin?

 

Ik hoop dat ik met dit artikel je op weg heb kunnen helpen hoe je eenvoudig zelf een tomatensoep kunt maken via de traditionele weg maar ook hoe dat eventueel makkelijkere kan met een soepmaker.

 

Heb ik je enthousiast of nieuwsgierig gemaakt maar wil je weten wat mijn bevindingen zijn? Lees dan mijn Review: Hoe bevalt mij de Philips Soepmaker?

Wil je meer details weten over de soepmaker die ik gebruik?

Klik dan hieronder en lees meer op Bol.  

KokenKoken

 

Heb je een persoonlijke vraag over de Philips soepmaker laat het mij hieronder weten.

Ik wens je veel gezondheid met je soeptocht !

 

Liefs, Jolanda

Reactie plaatsen

Reacties

Mevr. Toos Vodegel
een jaar geleden

Ik ben 81 jaar, ik zou graag wat recepten willen hebben. Met moederdag soepmaker gekregen , Philips HR2203 ik vind het toch moeilijk ook handleiding is voor mij moeilijk. ik hoor graag van u. Groetjes mevr.T Vodegel

Jolanda
een jaar geleden

Hallo mevr. Vodegel,

U bent verwend!
Wat jammer dat het receptenboekje moeilijk is...

Misschien kunt u samen met de gever een recept uit het boekje proberen?
Want deze recepten zijn echt eenvoudig.

Als u vlak bij Uitgeest woont kan ik u persoonlijk helpen ;)

Veel plezier ermee,

Liefste groet,
Jolanda