Plus- en minpunten van mijn Philips Viva Soepmaker

Op deze website over zelf lekker verse soep maken kun je veel lezen over hoe ik dat in een handomdraai met een soepmaker doe.

Misschien ben je alleen maar op zoek naar een recept waarmee je zelf soep kunt maken maar misschien ben je ook al

een beetje nieuwsgierig geworden naar zo'n soepmaker?

In dit artikel schrijf ik de plus- en minpunten van mijn Philips Viva. Een eerlijk review kan je misschien helpen om de juiste keuze te maken.

 

Pluspunten van mijn Philips Viva soepmaker

 

Ik zelf ben heel blij met deze soepmaker. Dus voor mij zijn er niet storende minpunten. Dus zal ik kijken vanuit een neutraal gezichtspunt en ook de minpunten opschrijven. 

 

Maar hier eerst mijn pluspunten!

 

Pluspunt 1. Sterke motor! Het is en blijft een Philips. De motor doet het altijd. Door deze sterke motor kan de soep super glad gemaakt worden. Zo hou ik bijvoorbeeld niet van velletjes in mijn zelfgemaakte tomaten soep en de tomaten van te voren ontvellen met heet en koud water, is me echt veel te veel werk. Deze soepmaker zorgt ervoor dat de velletjes kapot zijn gepureerd. 

Hou je van gepureerde soep? Dan is dit echt een top apparaat!

 

Pluspunt 2. Kunststof verkleurd niet aan de binnenkant van de deksel. Ik lees weleens dat de deksel van de soepmaker verkleurd raakt. Deze is vaak wit. Tomaten, wortelen en kurkuma/kerrie kruiden (vaak gebruikte ingrediënten) zorgen helaas direct voor verkleuring. De Philips houdt het op zijn Philips namelijk zilver en zwart. Het kunststof van de deksel is dus zwart. Dat oogt schoon en vinden wij blijkbaar fijn :)

 

Pluspunt 3. Maakt niet heel veel lawaai. Ik heb weleens een andere soepmaker gehoord, ik schrok me rot! Wat een lawaai. Deze Philips maakt wel geluid maar geen kabaal. Een apparaat mag je best horen maar het moet niet een rot lawaai zijn.

 

Pluspunt 4. Roert tijdens het kookproces de groentes. Dit is om aanbakken te voorkomen. Je moet je voorstellen dat onderin het apparaat een kookplaatje zit. Deze verhit met een rap tempo het vocht en groente op. Wanneer je zware stukjes groente hebt die op de bodem liggen, kan het zijn dat ze aanbakken. Dit zorgt voor meer schoonmaak werk als je soep klaar is. De Philips laat af en toe de pureer staaf even langzaam draaien. Op deze manier blijven de groentes in beweging en zullen ze tijdens het kookproces niet op dezelfde blijven liggen plaats. 

 

Pluspunt 5. De soep is binnen 18 minuten klaar! Dit vind ik een voordeel. Bij andere soepmakers ligt dat tussen de 20 en 30 minuten. Wanneer ik een grove boerensoep maak zijn de groente niet helemaal doorgekookt maar wel precies goed. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen in zitten. Ik hou daarvan. Je kan de soep ook nog op de warm houd stand laten staan (40 minuten maximaal ) zodat de groente nog wat door garen, mocht je dat lekkerder vinden. 

En 18 minuten is echt snel!

 

Pluspunt 6: Gratis receptenboekje in de talen Nederlands, Frans en Duits.

De recepten van deze website komen vaak uit dit boekje. Je kan er lekker experimenteren en een gevoel krijgen bij de maatverhouding en de dikte van de soep. 

 

Super handig dus!

 

Hierin schieten de meeste soepmakers tekort.

Behalve de Morphy Richards soupmaker deze heeft een Engels naslagwerk met een aantal recepten. Heb je deze soepmaker op het oog, dan kan je overwegen om het kookboekje van De Ultieme soepmaker erbij te bestellen.

Dit boekje past speciaal bij deze soepmaker omdat er een sauteer functie opzit. Dit boekje heeft veel recepten maar gaat uit dat je een sauteer functie hebt.

 

Echter.... heb ik mijn eigen sauteer functie uitgevonden op de Philips Viva waardoor je ook dit boekje kunt aanschaffen, maar wel op eigen risico ! 

Lees meer over mijn "sauteer functie" in mijn blog: Waarom ik blij ben met mijn Philips Viva Soepmaker? vraag en antwoord

 

Minpunten van mijn Philips Viva soepmaker

 

Minpunt 1. Kleinere inhoud. De soepmaker van Philips Viva heeft een niet al te grote inhoud namelijk 1,2 liter maximaal. Dit is goed voor 4 kommen soep.

Tegenwoordig heb je van het merk Domo al een soepmaker van 2 liter.

 

Voor mij is het eigenlijk geen minpunt. Ik heb een huishouden van 2 personen. Plus mijn vriend eet niet alle soepjes mee. Ik heb dan ook meer dan genoeg aan deze inhoud. Toch kan ik me voorstellen als je opgroeiende kinderen heb, die ook van soep houden, je best een wat grotere wilt hebben. 

 

Minpunt 2. Geen kleinere hoeveelheid mogelijk. Ik denk dat bij alle soepmakers die op dit type lijken niet minder dan 1 liter aan soep of smoothie kan maken. Je kan dus niet een 0,5 liter smoothie maken. Je moet je aan de minimum van een liter houden. Zelf denk ik voor een gezin dat een liter smoothie wel op gaat maar ben je alleen, dan is dit helaas bij de meeste soepmakers niet mogelijk.

 

Minpunt 3. Geen Sauter mogelijkheid. Sauteren betekent het van te voren bakken van een uitjes, knoflook of welke groente dan ook. Dit mist niet alleen de Philips maar bijna alle andere soepmakers missen deze functie ook. Dit is best jammer.

Er bestaan 1 merk die dit programma wel hebben. Mocht je dus graag een gefruit uitje hebben in je soep hebben dan kan je kijken naar de Morphy Richards soupmaker.

Daar komt nog bij dat de Morphy Richards soepmaker ook een inhoud van 1,6 liter heeft. Deze lijkt ook wel een beetje op de Philips.

Misschien wordt dit wel mijn volgende model?

 

Minpunt 4. Harde groente wel klein snijden. Misschien is dit voor sommige een minpunt. Je kan bijvoorbeeld harde groentes niet te groot laten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pompoen of bloemkool.

Als een soepmaker vastloopt heeft dat meestal te maken dat de groentes te groot zijn maar ook te hard.

Een Courgette hoef je lang niet zo klein te snijden omdat dat een zachte groente is. De Hokkaido pompoen wel en deze soep is echt lekker met je soepmaker, ook super glad :)!

Waarom dit zo belangrijk bij de Philips is? Hij roert tijdens het kookproces. Als de groente nog hard en groot zijn, loopt de machine vast. Hiervoor had ik een eerder model ook van Philips, deze roerde niet om. Hier maakte het dus niet zoveel uit, want als de groente gekookt waren pureerde hij zonder probleem. Dus kleinere stukjes voor hardere groentes is belangrijk.

Maar dit geldt denk ik voor andere soepmakers maar dat weet ik niet zeker?

 

Minpunt 5. Niet vaatwasser bestendig. Maar dit geldt voor alle soepmakers. Oplossing: Direct afspoelen en met een zacht sponsje of afwaskwast en wat afwasmiddel schoonmaken. Opnieuw afspoelen, afdrogen en schoon! 

Ik doe dit direct, terwijl mijn soep even afkoelt... want jeetje wat is dat heet!

 

Kortom, zelf afwegen welke soepmaker bij je past

 

Dit zijn zo ongeveer mijn plus- en minpunten van mijn soepmaker, Philips Viva HR2203/80 - Soepmaker

Ik denk dat elke soepmaker zo zijn voor- en nadelen heeft. 

 

Wel zou mijn volgende soepmaker eentje zijn met een Sauter functie, want dan kan je je eigen zelf gemaakte soep absoluut naar een nieuw level brengen. 

 

Maar zoals ik al eerder aangaf, Philips heeft een beren beste motor, dus het zal wel even duren voordat ik zo eentje zal aanschaffen ;)

 

Of misschien heeft Philips dan zijn model ge-upgrade? Wie weet?

 

Meer weten over verschillende merken soepmakers?

 

Wil je weten welk merk soepmaker het beste bij je past?

Lees dan mijn artikel: 5 Tips: Hoe kies ik de juiste soepmaker.

Lees meer hieronder>

 

Wil je meer weten over soepmakers? Lees hieronder mijn andere blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.